Date Log
LINGUISTIC FEATURES OF WORDS AND EXPRESSIONS DENOTING THE CATEGORY “EATING” IN VIETNAMESE FOLK SONGS
Corresponding Author(s) : Le Duc Luan
UED Journal of Social Sciences, Humanities and Education,
Vol. 7 No. 2 (2017): UED JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES, HUMANITIES AND EDUCATION
Abstract
Linguistic features of words and expressions denoting the category “eating’ in Vietnamese folk songs include those referring to dishes, ingredients and structures used to present recipes for cooking. The lexical field denoting dishes includes lexical items that refer to ingredients made from animals, plants and as well as spices. Language structures that demonstrate recipes include those of verb phrases and noun phrases.
Characteristics of the culinary culture expressed through dishes in Vietnamese folk songs are based on vegetation, freshness and synthesis, which express the important role of foods to life, ways of eating and the eating behaviour of the Vietnamese people brimming with affection and gratitude. They represent basic characteristics of the traditional culinary culture of the Vietnamese people.
Keywords
Download Citation
Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)BibTeX
-
[1] Nguyễn Tài Cẩn (1999), Ngữ pháp tiếng Việt, NXB Đại học Quốc gia Hà Nội.
[2] Đỗ Hữu Châu (1981), Cơ sở ngữ nghĩa học từ vựng, NXB Đại học và Trung học chuyên nghiệp, Hà Nội.
[3] Đỗ Hữu Châu (2007), Từ vựng ngữ nghĩa tiếng Việt, NXB Giáo Dục, Hà Nội.
[4] Nguyễn Xuân Kính, Phan Đăng Nhật (chủ biên, 1995), Kho tàng ca dao người Việt, Tập 1,2,3, NXB Văn hóa thông tin, Hà Nội.
[5] Lê Đức Luận (2009), Cấu trúc ca dao trữ tình người Việt, NXB Đại học Huế.
[6] Trần Ngọc Thêm (1997), Tìm về bản sắc văn hóa Việt Nam, NXB TP HCM.
[7] Ngô Thị Hoài Thương (2014), Từ ngữ biểu thị món ăn trong ca dao người Việt, Luận văn Cao học, Thư viện Trường Đại học Sư phạm, Đại học Đà Nẵng.