Date Log
BREEDING AND RAISING PLEUROTUS CITRONOPILEATUS IN DA NANG CITY
Corresponding Author(s) : Nguyen Thi Bich Hang
UED Journal of Social Sciences, Humanities and Education,
Vol. 5 No. 4B (2015): UED JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES, HUMANITIES AND EDUCATION
Abstract
Pleurotus citronopileatus is type of mushroom with a sweet, tasty flavour; noticeably, it is characterized with some pleasant fragrance and attractive colours. This mushroom strain has high nutritional and pharmaceutical values, which is very good for health. It consists of all kinds of essential amino acids, unsaturated lipids and antioxidants like carotene, tocopherol, acid ascorbic, etc. However, in our country, the seed supply for production still remains limited and unstable in quantity and quality. In this research, we have selected the media PDA+ ( PDA+ pepton+ yeast) and PDAR (PDA+ straw extract) to form the culture of level I. To facilitate the the culture of level 2, the relevant medium are MT2.1 (paddy 98,5%, CaCO3 1,5%) and MT2.2 (cassava sticks 93,5%, CaCO3 1,5%, bran 2%, corn flour 3%). The cultivation of Pleurotus citrinopileatus on a sawdust substrate has yielded 28,9% in biological efficiency. The products have their own distinctive yellow colour with a good flavour and high nutritious values.
Keywords
Download Citation
Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)BibTeX
-
[1] Bộ Nông nghiệp và phát triển nông thôn (2009), Khái quát về nhân giống và sản xuất nấm.
[2] Nguyễn Lân Dũng (2008), Công nghệ nuôi trồng nấm, tập 1,2, NXB Nông nghiệp, Hà Nội.
[3] Nguyễn Hữu Đống (2003), Nuôi trồng chế biến nấm ăn và nấm làm thuốc chữa bệnh, NXB Nông nghiệp, Hà Nội.
[4] Nguyễn Hữu Đống và Đinh Xuân Linh (2000), Nấm ăn nấm dược liệu - công dụng và công nghệ nuôi trồng, NXB Hà Nội.
[5] Bùi Bá Hân, Võ Thị Chi Diễm, Hà Cẩm Thu (2013), Nghiên cứu ảnh hưởng của môi trường nhân giống đến chủng nấm sò phân lập tại thành phố Đà Nẵng, tạp chí KHCN Đại học Đà Nẵng, số 5(66), Trang 125-131.
[6] Trần Hùng (2004), Phương pháp nghiên cứu dược liệu, Đại học Y dược TP Hồ Chí Minh.
[7] Nguyễn Duy Lâm, Vũ Thị Nhị (2013), Nghiên cứu sản xuất giống nấm sò Pleurotus florida dạng lỏng nhằm thay thế dạng hạt truyền thống, tạp chí Khoa học và công nghệ, trang 25–31.
[8] Ngô Xuân Nghiễn và cộng sự, Kết quả nghiên cứu chọn tạo các chủng nấm sò mới có triển vọng trong sản cuất tại Việt Nam, Hội thảo quốc gia về cây trồng lần thứ nhất, trang 516-524.
[9] Nguyễn Văn Mùi (2001), Thực hành hóa sinh học, NXB Đại học Quốc gia Hà Nội.
[10] Lê Xuân Thám (2010), Nấm bào ngư, NXB Khoa học và kĩ thuật.
[11] Jicheng Liu, Yongxu Sun, Haitao Yu, Chunjing Zhang, Liling Yue, Xiuzhen Yang, Liping Wang, Jianhua Liu. Purification and identification of one glucan from golden oyster mushroom (Pleurotus citrinopileatus (Fr.) Singer), Carbohydrate Polymers 87 (2012) 348 – 352
[12] Fredrick Musieba, Sheila Okoth and Richard K. Mibey (2011), First record of the occurrence of Pleurotus citrinopileatus Singer on new hosts in Kenya, Agric. Biol. J. N. Am., 2(9): 1304
[13] Mohan P. Singh và Vinay Kumar Singh (2011), Yield performance and nutritional analysis of Pleurotus citrinopileatus on different agrowastes and vegetable wastes, Proceedings of the 7th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products (ICMBMP7) , 385 – 392
[14] Ponnamperuma FN (1984). Straw as a source of nutrients for wetland rice. In Organic matter and rice. pp 117-137. IRRI. Philippines
[15] S. Rushit, M. Vijayakumar, A. Noorlidah, M. Ameen Abdulla and S. Vikineswary (2013), Effect of Pleurotus citrinopileatus on bold glucose, insulin and catalase of streptozotocin- induced type2 diabetes mellitus rats. Pla The Journal of Animal & Plant Sciences, 23(6), Page: 1566-1571
[16] Zeng-Chin Liang, Chiu-Yeh Wu, and Jinn-Chyi Wan (2005), The evaluation of using mushroom sawdust wastes for cultivation of Pleurotus citrinopileatus, Fung. Sci. 20(1, 2): 27-34
[17] Zeng-Chin Liang, Chiu-Yeh Wu, Zheng-Liang Shieh, Shou-Liang Cheng (2009), Utilization of grass plants for cultivation of Pleurotus citrinopileatus, International Biodeterioration & Biodegradation 63, 509–514
[18] Zhang, J.; Wang, G.; Li, H.; Zhuang, C.; Mizuno, T.; Ito, H.; Suzuki, C.; Okamoto, H.; Li, J(1994), Antitumor polysaccharides from a Chinese mushroom “yuhuangmo”, the fruiting body of Pleutorus citrinopileatus, Biosci, Biotechnol, Biochem, 58, 1195-1201.
[19] Ying, Jianzhe (1987), Icons of medicinalfungi. Science Press, Beijing
[20] Yu-Ling Lee, Gi-Wei Huang, Zeng-Chin Liang, Jeng-Leun Mau (2007), Antioxidant properties of three extracts fromPleurotus citrinopileatus, LWT 40, 823–833.