Date Log
A STUDY ON USING MICROBIAL SCREENING METHOD FOR DETECTION OF ANTIBIOTIC RESIDUES IN FOOD
Corresponding Author(s) : Doan Thi Van
UED Journal of Social Sciences, Humanities and Education,
Vol. 4 No. 4 (2014): UED JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES, HUMANITIES AND EDUCATION
Abstract
The abuse of antibiotics in breeding and in food preservation can lead to the existence of residual antibiotics in many products such as egg, milk, meat, fish and in the viscera that not only affects negatively the quality of the product but also threatens human health. In this research, four microorganism strains: Micrococcus Luteus ATCC 9341, Bacillus cereus ATCC 11778, Bacillus subtilis L2 and Bacillus stearоthermophilus were inoculated on 9 different culture media in order to assess the effect of common-abused antibiotics for food (tetracycline, benzylpenicillin, streptomycin, grisin, bacitracin) on the growth ability of such bacteria. The result showed that all objective bacteria were inhibited or killed in the antibiotic-containing media. Among them, Bacillis subtilis L2 cultured in the media with pH 8,0 and Bacillus stearоthermophilus cultured in the media Kundrat were the two strains which are the most sensitive to the studied antibiotics.
Keywords
Download Citation
Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)BibTeX
-
[1] Пищевые довавки. А.п. Кочеткова; а.н. Зайцев., Пищевые добавки, М.: Колос, 2001. - 256 с.
[2] PGS.TS. Dương Thanh Liêm (2014), Kháng sinh sử dụng trong thức ăn chăn nuôi, sự tồn dư và tính kháng thuốc của vi khuẩn gây bệnh, ĐH Nông Lâm Tp. HCM.
[3] TS. Vũ Ngọc hoà, Các phương pháp xác định lượng dư thuốc kháng sinh trong thực phẩm, ĐH Bách khoa Tp. HCM.
[4] Phạm Kim Đăng và các tác giả (2008), “Ứng dụng phương pháp ELISA để phân tích tồn dư kháng sinh nhóm quinolone trong tôm tại một số tỉnh ven biển khu vực phía Bắc”, Tạp chí Khoa học và Phát triển, tập VI, Số 3, 261 -267. Đại học Nông nghiệp Hà Nội.
[5] Кальницкая .О.И. Современное методы определения антибиотиков, Ветеринария, 2006г.-54-56с.
[6] Кальницкая .О.И., Методы лабораторного контроля животноводческой продукции, содержащей антибиотики, МГУПБ. Москва 2006-98с.
[7] Минздравом СССР, Методические указания по определению остаточных количеств антибиотиков в продуктах животноводства, Минздравом СССР. 1984- 27c.